overig

V4d. Lekker verrot

Door: Edgar de Wit, vaksteunpunt NLT en projectleider 4TU.VO bij Wageningen Pre-University samen met Heleen Bot, lesontwikkelaar bij Wageningen Pre-University

Werkvorm: Practicum Workshop

Doelgroep: docenten havo/vwo onderbouw en TOA’s

Vakken: Bi/Sk/NLT

Fermentatie in de klas – proef, ontdek en experimenteer!

Van kombucha tot yoghurt en van zuurdesembrood tot kimchi: fermentatie is overal! Niet alleen in keukens, maar ook in de wetenschap wint deze eeuwenoude techniek aan populariteit. Wil jij je leerlingen op een boeiende manier laten kennismaken met fermentatie als scheikundig, biologisch en wiskundig fenomeen?

In samenwerking met fermentatie-expert Christian Weij hebben de docenten van Wageningen Pre-University een nieuwe lesmodule voor 3 havo & vwo ontwikkeld. Hierin ontdekken leerlingen de chemische en culturele kant van fermentatie en leren ze hoe deze techniek bijdraagt aan duurzaamheid en gezondheid. Ze maken zelf gefermenteerde producten en onderzoeken de rol van het darmmicrobioom in relatie tot gezondheid.

Tijdens deze workshop:

  • Maak je kennis met de inhoud van de lesmodule
  • Proef je diverse gefermenteerde producten
  • Doe je zelf practica uit de module
  • Ga je, net als je leerlingen, hands-on aan de slag met fermentatie

Wil jij deze module inzetten als vakoverstijgende projectweek of lessenreeks? We zoeken testscholen en nodigen je uit om te ontdekken of dit project bij jouw school past!