overig

V2b. Fermenteren kun je leren

Door: Joris van Laak-Wolfs, docent Biologie 2College Durendael samen met Michiel Kroon, docent Biologie Montessori Lyceum Amsterdam

Werkvorm: actieve workshop

Doelgroep: docenten vmbo/havo/vwo onderbouw en bovenbouw, PO docenten en coördinator W&T

Vakken: Bi/Sk/NLT/PO W&T

Van theorie naar smaak: ontdek de wereld van micro-organismen door fermenteren!

Voor veel leerlingen in de onderbouw blijven micro-organismen zoals bacteriën en schimmels een abstract concept. Vaak wordt het in verband gebracht met bedorven eten of ziekte, terwijl er een hele andere kant is die veel dichter bij hun dagelijks leven ligt. Wist je dat veel producten die ze dagelijks eten, zoals yoghurtkaas en bier, eigenlijk het resultaat zijn van fermentatie door micro-organismen?

In deze workshop leer je als docent alles over fermenteren en hoe je dit concept in je lessen kunt toepassen. Je ontdekt welke meerwaarde fermenteren biedt om micro-organismen op een positieve manier te koppelen aan de leefwereld van je leerlingen. Het wordt niet alleen theoretisch, maar je gaat ook zelf aan de slag met een praktisch experiment. Na afloop neem je de producten die je hebt gemaakt mee naar huis om zelf te ervaren wat fermenteren kan opleveren!

Wil jij leren hoe je fermenteren als practicum kunt gebruiken om micro-organismen op een boeiende manier in je les te integreren? Meld je aan en ervaar het zelf – een workshop die zowel leerzaam als smakelijk is!